Co warto zjeść w Egipcie ?
Kuchnia egipska ma wiele pysznych dań, warto ich spróbować będąc na wakacjach. Jest kuchnią bogatą w smaki, aromaty i tradycyjne dania. Podstawowymi składnikami w tej kuchni jest chleb, ryż, warzywa, oliwa z oliwek, cebula, czosnek, mięso, wołowina , jagnięcina oraz ryby. Egipcjanie nie jedzą wieprzowiny.
Co jest warte polecenia i trzeba spróbować koniecznie:
- koszari czyli traycyjne danie wegetariański, które składa się z mieszanki ryżu, makaronu, cebuli, soczewicy i ciecierzycy oraz dość ostrego sosu pomidorowego.
- taameya czyli taka egipska odmiana falafelu, czyli kulki przygotowane z soczewicy i fasoli i smażone.
- shawerma, bardzo popularna w Egipcie, danie składające się z kawałków grilowanego mięsa z kurczaka lub baraniny najczęściej.
- warzywa gotowane, bardzo często podawane z sosem pomidorowym, który egipcjanie ubóstwiają i przyprawami – baklażan, cukinia, szpinak.
- machszi czyli tak jak u nas w Polsce gołabki tylko w innej wersji, zazwyczaj jest to bakłażan, papryka, kapusta lub liście winogrona nadziewane w środku ryżem, specjalnie przygotowanym.
kofta czyli dość małe kotleciki grilowane z jagnięciny, bardzo często podawane z chlebem, sosem i sałatkami
- warto spróbować sosu baba ghanoug z pieczonego bakłażana oraz hummus czyli sos z cieciorki i pasty sezamowej
- full, niektórych początkowo odrzuca a niektórym bardzo smakuje, jest to gotowana fasola z oliwą, marynowanymi warzywami/
dla niektórych full z chlebem jest śniadaniem a są i tacy, dla których jest to również luch i kolacja
- zupa molokhiya, jest pyszną zielona zupą ,
zrobiona z liści molokhiya i sporej ilości czosnku, który podsmażamy na maśle lub oleju
- hamam czyli gołab nadziewany kaszą luz ryżem z dodatkiem warzyw i przypraw
- hawawshi czyli przysmak Egipcjan,
taka pita nadziewana mięsem z wołowiny, cebulką, przyprawami, często ostrą papryką
- fatira ( fitir ), nazywany taką egipską pizza, cienkie ciasto,
do którego wkładamy wołowinę, pieczarki warzywa, tuńczyka
Egipt słynie również z tego, że Egipcjanie uwielbiają słodki, dużo cukru i miodu.
Warto spróbować konafy czy harisy. Bardzo popularnym i jedzonym prawie codziennie przez mieszkańców jest ryż z mlekiem.
Napojem podstawowym są herbata,
pita w dużych ilościach i kawa. Będąc w Egipcie nie można nie spróbować świeżo wyciskanych soków, które są wszędzie dostępne : sok z trziny cukrowej tzw.
Asir asab, soki z pomarańczy, granatu, arbuza, mango, truskawek i inne.
Owoce są wszędzie dostępne i uwierzcie mają inny smak od naszych w Polsce.
Bardzo popularnym napojem jest karkade
– czyli napój z hibiskusa, podawany zarówno na gorąco jak i zimno.
Pamiętajcie, bedąc w Egipcie pijemy tylko wodę butelkowaną, uważamy na lód podawany na hotelu z napojami lub w restauracjach na zewnatrz, jemy owoce najlepiej bez skórki i umyte koniecznie wodą butelkowaną.
Większość Egipcjanów nie wyobraża sobie obiadu bez mięsa, ale oczewiście nie wszyscy mogą na to pozwolić!
Bedąc w Hurgadzie, najwięcej różnorodnych restauracji znajdziecie w Nowej Marinie, ceny różne.
Sporo restauracji jest na sheraton street, mamszy, i w innych miejscach Hurgady, napewno zapłacicie mniej niż w Marinie.
Egipcjanie uwielbiają ryby, najczęsciej spożywane to tuńczyk,dorada i owoce morza w tym krewetki, kalmary kraby.
Kochani przylatując tu na wakacje, próbujcie różnych potraw,
kuchnia egipska jest pełna smaków, aromatów, przypraw.
Miłego dnia i dziękujemy za przyczytanie